Motivasyon Icin On Hazirlik

Motivasyon İçin Ön Hazırlık Aşaması
2006-10-26 10:41
Motivasyon İçin Ön Hazırlık Aşaması.. Selçuk Arıcı ' nın Yazısı..


Eğer kendinizi çok iyi tanıyorsanız, kendi potansiyelinizi az çok kestirebiliyorsanız, yaşadığınız sürece başarmak içgüdüsüyle harekete geçtiğiniz her konuda başarılı olmaya daha yakınsınızdır. Sözgelimi siz üniversite sınavlarına haızrlanan bir adaysınız. Eğer lise eğitiminizi kendinizi çok yormadan sırf lise mezunu olayımda şimdilik gerisi önemli değil diye bitrdiyseniz bu hedefinizi başardığınızda bir boşluğa düşme ihtimaliniz çok yüksek.
Şimdi de tam tersini düşünün. Siz üniversite sınavlarında başarılı olmak ve istediğiniz bölüme girmek için çalışıyorsanız siz muhtemelen önünüzdeki 3-4 yılı planlayabilen birisiniz demektir.

Ön Hazırlık Aşamasındaki en temel unsurlar şunlardır.

1- Motivasyon için öncelikle küçük, orta ve uzun vadeli hedefleriniz olmalı.

2- Hedefe karşı konsantre olmanız ve inançlı olmanız gerekmekte.

3- Kendi potansiyelinizi net bir şekilde biliyor olmanız gerekmekte. Zira neyi başarıp başaramayacağınızı en objektif olarak bilecek olan insan yine sizsinizdir.

4- Planlama yeteneğinizin güçlü olması da sizi yine motive edecek önemli unsurlardan biridir. Sözgelimi bir işi başarırken ne kadar planlı davranırsanız o konuda o kadar başarılı olursunuz. Planlama konusuna vakit planlamadan, yapacağınız işin tüm ayrıntılarını dahil edebilirsiniz.

5- Hedefinizin ayrıntılarını belirleyin ve hedefinizi iyi analiz edin. Bu sizin hedefe odaklanmanızı kolaylaştırır.

6- Umutsuzluğa düşmemek gerektiğini idrak etmek te motivasyon için önemli bir unsurdur. Bu sizin bilgi, tecrübe ve deneyimlerinizin artmasıyla doğru orantılı olarak daha iyi anlayacağınız bir konudur.

7- En önemli konu ise sabretmeniz gerektiğini bilmeniz gerektiğidir. Yapmış olduğunuz, istemiş olduğunuz hiçbirşeyin elbette ki gerçekleşme garantisi yoktur. İstediğiniz herhangi bir konua hemen başarılı olamasanızda bu olmayacağınız anlamına da gelmez. Elbette ki başaınıza gelen herşey, sizin iyiliğinizedir. İşte bu bakış açınızı güçlendirebilirseniz motivasyon için en gerekli unsurların başında olan manevi inanç konusunda da bir adım öne geçmiş olursunuz.

Motivasyon konusu bir şeye niyetlenmek gibidir. Niyet etmediğiniz hiçbir konu yoktur ki için de motivasyon konusu da geçmesin. Niyet etmediğiniz hiçbir konuda başarılı olmanız beklenemez. Öncelikle hangi konuda olursa olsun iyi bir niyetiniz olmalıdır. Niyet etmediğiniz hiçbir konuda motive olamazsınız. Ancak bu niyette elbette mantıklı, kabul edilebilir ve gerçekleşmesi muhtemel bir konuda olmalıdır.

Psik.Dan. Selçuk Arıcı
İnsan Kaynakları Uzmanı
selcuk@diyalog.com